TÁMOP 3.1.4.C-14-2015-0212

Innovatív oktatás a Kozmutza Flóra Általános Iskolában

 

Kutyaterápia

2015.május - június hónapban kutyaterápiás foglalkozásokon vettünk részt, melyet mindannyian nagyon élveztünk. Ali kutya és Áfonya hamar a szívünkbe lopta magát, bár eleinte volt, aki félt tőlük, de utána hamar megbarátkozott velük mindenki. Voltak feladatok is melyeket elkellett a kutyusokkal végeznünk például kendő kötés, akadálypálya, szlalomozás és labda dobás, amit Ők ügyesen visszahoztak. Mi pedig jutalom falatokkal köszöntük meg nekik. Mindig nagyon élveztük a foglalkozásokat kacagva - nevetve távoztunk vissza a csoport termekbe és alig vártuk, hogy Kinga néni jöjjön értünk, hogy ismét itt van Ági néni a kutyussokkal.

 

Délutáni sport – és mozgás program – Terápiás lovagalás

Terápiás lovaglásra a nemesvámosi Pauer Lovasklub Egyesületbe jártunk Ingrid nénihez. Ahol kellemes összhangba kerültünk Dagival, Dolorival, Pillangóval, Masnival és  a többi lovacskával. Etettük, ápoltuk őket, hogy csinosak legyenek mesét, történeteket hallottunk a lovakról, arról, hogy milyen régóta  jó barátja az embernek a ló. Majd  lóra pattantunk és tornagyakorlatokat végeztünk a lovon, néha plüss figurákkal és játékokkal játszottunk a foglalkozásokon, volt olyan, hogy lovas kocsiztunk az erdőben. Nagyon élveztük. Sokat fejlődtünk és bátorodtunk. Élveztünk minden pillanatot….

 

Délutáni sport – és mozgás program – futball tevékenység

Hajrá……Kozmutza! Ki szereti a foci? Mi nagyon. Délutánonként nagyon jó, izgalmas, bár a végére fárasztó futball foglalkozásokon vettünk részt. Beszélgettünk a fociról… foci történelem, nagy magyar focistákról. Beszéltünk a posztokról, mi az hogy csatár, hátvéd, kapus. Megbeszéltük, hogy egy jó csapathoz mindenkire szükség van egyaránt. Bemelegítő gyakorlatokat végeztünk, hogy ne sérüljünk le, hisz fő az egészség!! És jókat fociztunk, néha az egyik – néha a másik csapat nyert. Futottunk…futottunk és gólokat lőttünk!

 

Dohányzás megelőzése, alkohol és kábítószer függőség megelőzése, leszokását segítő program

Az ápolók Kati néni és Zsuzsa néni tartották nekünk ezeket a foglalkozásokat. Sok fontos dologról tanultunk. Az alkohol fogalmát, fajtáit,hatásait. A dohányzás fogalmát, formáit ismertették velünk.  Bemutattak nekünk egy nagyon jó dohányzás ellenes programot. A dohányzás káros hatásaival, ártalmaival megismertettek minket egy klasszikus torzón (ahogy ők nevezték, nekünk olyan volt, mint egy nagy baba). Érdekes volt az embert látni belülről. Azért játszottunk is  Ikt. táblán a „Ciki a cigi” oldalon, kérdések megválaszolása volt a feladat. Amit tanultunk azokat kellet használnunk. Általában ügyesek voltunk, de volt, hogy csapatmunka volt a válaszadás.

 

Komplex közlekedési – és baleset megelőzési  ismeretek oktatása program

Közlekedj okosan!, szoktunk is ezzel a játékkal játszani, de most ennek a foglalkozásnak a jelmondata lett. István bácsi tartotta nekünk a suliban, Ő egy oktató bácsi, aki nap, mint nap tanítja az embereket a helyes közlekedésre. Mi a gyalogos és a biciklis közlekedést tanultuk tőle. Sokat beszélgettünk, néztünk filmet a helyes és helytelen közlekedésről és rajzoltunk sok táblát. Hogy megjegyezzük mi mire való. Gyakoroltuk sokat és a júniusi csoport kiránduláson alkalmaztuk is, megfigyeltük Budapesten milyen táblák, lámpák és milyen jelzések segítik az embereket a biztonságos közlekedésben.

 

Családi életre való nevelés program

Ági néni és Anita néni tartotta nekünk a foglalkozásokat. Sokat beszélgettünk a családról hogy mi is az kikből áll és, hogy milyen fontos.  Rejtvényt fejtettünk, aminél a megfejtés a CSALÁD volt. Néztünk kedves családi rajzfilmeket a Flintstone családot, jókat nevettünk és persze a magyar párját, a Mézga családot is megnéztük. Puzzle kirakóztunk-beszélgetünk a családtagokról és az egymáshoz való viszonyukról. Sok érdekes dolgot hallottunk. Megbeszéltük, hogy egy családban milyen a munkamegosztásnak. Beszélgettünk a lakásról, amiben élünk, helységeiről és funkcióikról, berendezéseiről. Színes képeket vágtunk ki, saját lakást terveztünk. Nagyon jó volt, amikor elmentünk egy bútorboltba és szétnéztünk, hogy mi van ott és a tanár nénikkel megbeszéltük, milyen bútort hova tennénk. Nagyon élveztük…

 

Közösségi rendezvényeink

Tűzoltónap

A Tűzoltónap 2015.május 5-én egy gyakorlati bemutató, és egy előadás részből állt. Teri néni és Hajni néni információs pultot állított fel, és bármikor kérdezhettünk tőlük a programmal kapcsolatban. A rendezvényt csoportbontással oldották meg tanáraink, párhuzamosan vehettünk részt szüleinkkel a bemutatón és az előadáson. Az előadáson megismerkedhettünk Szent Flórián életével és munkásságával. Bővíthettük fizika-tudásukat az égés feltételeinek megismerésével, az éghető és nem éghető anyagok gyűjtésével. Fontos információkat kaptunk, hogy hogyan kérhetnünk segítséget tűz esetén, mi a teendőnk, ha valaki megég. A tűzoltó bemutató részén közelebbről megismerkedhettünk a tűzoltókkal, felpróbálhatták a védőruhákat, sisakokat. Szembesülhettek azzal a ténnyel is, hogy a tűzoltóknak is védeniük kell saját testi épségüket, a tűz nem játék.

 

 

Gulya-domb

Nagyon jó volt! A tanár nénik az iskolában információs pultot állítottak fel, és bármikor kérdezhettünk tőlük mi és osztályfőnökeink a programmal kapcsolatban. Segítettek tájékozódni! Először részt vett 60 fő és szülők,május 12-én a Verga Zrt. és tanáraink rendezésével a Gulya-dombon egy erdei túrán. Nagyon élveztük, gyönyörű volt az erdő és az erdész bácsik nagyon aranyosak voltak.  Az erdei iskola igazgatójának előadását meghallgattuk közösen sétáltunk a tanösvény egy részén és mesélt nekünk a körülöttünk élő növény és állatvilágról. Izgalmas volt! Utána volt szabadidős játék a focipályán az erdészekkel. Jót ebédeltünk, majd elmentünk megnézni a kilátót. Utána elköszöntünk egy mástól és busszal, autókkal visszaindultunk az iskolába.

 

 

 

Rajzpályázat díjátadója

Az izgalmas Gulya-dombon tett kirándulás után a Verga Zrt. rajzpályázatot hirdetett az iskolásoknak. Mi is pályáztak. Az eredményhirdetést és a jutalmakat a cég képviselői személyesen szerették volna átadni. A tanár nénik információs pultot állítottak fel, és bármikor kérdezhettünk tőlük a programmal kapcsolatban. A tanévvégéhez közeledve, ezért egy zenés Flóra rádiós kívánság műsorral egybekötött eredményhirdetést rendeztek nekünk, ahol szüleinkkel együtt örülhettünk a jutalmaknak. Majd jót táncoltunk az általunk összeállított zenés programra.